Matkustusvinkit Road Trip -matkat

Asuntoautoilemaan pienten lasten kanssa – näin vältät kaaoksen

Asuntoautolla matkaaminen on myös perheen pienemmille suurenmoinen elämys tarjoten lapselle mahdollisuuden tutustua sekä kotimaan että ulkomaan kohteisiin täysin uudenlaisesta näkökulmasta. Pienten lasten kanssa matkustaminen voi kuitenkin olla kaoottista, joten riittävä valmistautuminen ennen matkaan lähtöä voi auttaa tekemään reissusta myös vanhemmille huomattavasti stressittömämmän.

Näin valmistaudut matkaan pienten lasten kanssa

Onnistuneen matkan A ja O on pakkaaminen, eli kun varmistat, että kaikki tarvittava on mukana, ei tien päällä pääse syntymään tilanteita, joissa esimerkiksi vaipat loppuvat kesken tai asuntoautossa ei ole mahdollisuutta lämmittää lapsen ruokaa. Vaikka et olisikaan lista-ihmisiä, pyri tekemään listaa kaikista tarvittavista välineistä ja tavaroista jo hyvissä ajoin etukäteen ja täydennä listaa heti, kun jokin tärkeä asia tulee mieleen.

Asuntoautoilemaan pienten lasten kanssa nain valtat kaaoksen 1 - Asuntoautoilemaan pienten lasten kanssa - näin vältät kaaoksen

Asuntoautolla matkustettaessa lasten tulisi aina olla omilla paikoillaan turvavyöt kiinni. Varmista siis, että asuntoautosta löytyy kaikille oma paikka. Pakkaa asuntoauto huolellisesti ja varmista, ettei matkan aikana tavaroita pääse liikkumaan paikasta toiseen. Tarkista myös, että kaapeista ei tipu avaamisen yhteydessä tavaraa ulos.

Varaa reissuun mukaan myös riittävästi eväitä, sillä lapsen itkupotkuraivarit kesken ajoa eivät varmasti ihastuta yhtään vanhempaa. Pakkaa mukaan riittävästi välineitä ruoan valmistusta ja säilömistä varten. Esimerkiksi juomat, sämpylät, hedelmät ja jogurtit kulkevat kätevästi kylmälaukussa. Varaa matkalle myös riittävästi puhdasta vettä juomista sekä käsien ja astioiden pesua varten. Jos ulkona on kuuma, pidä huolta, että lapset nauttivat riittävästi nesteitä – ja vaikka tämä merkitsisi pysähtymistä vessaa varten useammin – sillä lapset ovat alttiimpia nestehukalle kuin aikuiset.

Pyri suunnittelemaan aikataulut niin, että lapset pystyisivät noudattamaan mahdollisimman hyvin omia nukkumaanmenoaikoja. Varaa siis riittävästi aikaa pysähdyksiin päiväunia varten sekä suunnittele yöpymiset ja mahdolliset varaukset yöpymispaikoille hyvissä ajoin etukäteen.