Matkustusvinkit

Hätätilanne kesken autoilureissun: Toimi näin

Aina matkailu autolla tai asuntoautolla ei onnistu suunnitelmien mukaan, sillä matkan aikana voi sattua myös pelottavia hätätilanteita. Tässä artikkelissa jaamme muutamia toiminnallisia vinkkejä siihen, miten erilaisissa hätätilanteissa tien päällä kannattaa toimia.

Näin toimit hätätilanteessa tien päällä

1. Selvitä aina paikallinen hätänumero

Jos matkustat Euroopan unionin sisällä, yleinen hätänumero on kaikissa maissa tuttu 112. Pidä kuitenkin mielessä, että numero voi toimia eri maissa hieman eri tavalla, sillä joissakin EU-maissa numerosta ei voi tavoitella esimerkiksi poliisia tai sairaankuljetusta. Kun soitat numeroon, selvitä aina ensimmäisenä, että saat kyseisestä numerosta nopeiten apua.

Hatatilanne kesken autoilureissun 4 - Hätätilanne kesken autoilureissun: Toimi näin

2. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöön

Jos hätätilanteessa on tapahtunut henkilö – tai matkatavaravahinko, ota aina mahdollisimman pian yhteyttä joko matka- tai autovakuutukseen. Vakuutusyhtiöiden päivystysnumerot palvelevat usein vuorokauden ympäri, joten voit soittaa niihin myös tavallisten toimistoaikojen ulkopuolella.

Hatatilanne kesken autoilureissun 3 - Hätätilanne kesken autoilureissun: Toimi näin

3. Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita

Jokaisessa maassa toimitaan hieman eri tavalla. Pyri siis seuraamaan aina ensisijaisesti paikallisten viranomaisten antamia ohjeita. Jos kielimuuri estää paikallisen viranomaisen ymmärtämistä, voit käyttää hyödyksi netistä löytyviä ilmaisia käännöspalveluita.

Hatatilanne kesken autoilureissun 2 - Hätätilanne kesken autoilureissun: Toimi näin

4. Pysy rauhallisena ja seuraa hätänumeron antamia ohjeita

Pyri pysymään tilanteessa aina rauhallisena ja seuraa hätänumerossa annettuja ohjeita esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa sinun tulee antaa ensiapua. Laita puhelin kaiuttimelle, jotta saat molemmat kädet vapaaksi äläkä katkaise puhelua ennen kuin apua on saapunut paikalle.

Hatatilanne kesken autoilureissun 1 - Hätätilanne kesken autoilureissun: Toimi näin

5. Rikoksen tapauksessa tee rikosilmoitus

Jos olet joutunut ryöstön kohteeksi, tee aina rikosilmoitus, jotta voit hakea korvauksia vakuutusyhtiöltä. Pyri pitämään mukana kaikista tärkeistä asiakirjoista kopioita ja säilytä tärkeät puhelinnumerot, kuten pankkikorttien kuolettamiseen suunnattu päivystysnumero, tallessa mielellään jossakin muualla kuin omassa puhelimessa.