Suunnitteletko matkaa Suomen rajojen ulkopuolelle joko omalla tai kaverin asuntoautolla tai vastaavasti vuokratulla asuntoautolla? Matkaan kannattaa alkaa valmistautua hyvissä ajoin ja selvittää, millaisia papereita ja asiakirjoja matkassa tulee olla mukana rajaa ylitettäessä.
Asuntoautolla ulkomaille: Muista tarkistaa nämä asiat!
Ennen ulkomaille lähtöä on tärkeää varmistaa, että liikennekaskovakuutus on voimassa myös ulkomailla. Jokaisella vakuutusyhtiöllä on hieman eri menettelytavat, joten oman vakuutuksen tiedot kannattaa aina tarkistaa soittamalla joko vakuutusyhtiön asiakaspalveluun tai kirjautumalla omilla tunnuksilla vakuutusyhtiön sähköiseen palveluun.
Ennen matkaa on lisäksi hyvä tarkistaa, että asuntoautosta löytyy rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Jos todistus puuttuu, sen voi tilata Traficomin sivuilta tai omasta katsastustoimipisteestä. On myös hyvä tarkistaa etukäteen, käykö suomalainen ajokortti maassa, johon aiot matkustaa. EU:n sisällä matkustettaessa suomalainen ajokortti käy hyvin, mutta joihinkin EU:n ulkopuolisiin maihin saatat tarvita kansainvälisen ajokortin, jonka voi tilata Autoliitosta.
Jos olet viemässä asuntoautoa ulkomaille, eikä auto ole nimissäsi, pyydä asuntoauton omistajaa täyttämään valtakirja, jonka avulla voit ylittää rajan ongelmitta. Jos olet vuokrannut asuntoauton, sinun tulee aina ilmoittaa vuokraajalle, jos aiot viedä auton ulkomaille, jolloin tämä voidaan kirjata ylös sopimusehtoihin.
Se, millaisia papereita tulisi varata mukaan, riippuu pitkälti myös siitä, minne päin maailmaa aiot asuntoautolla matkustaa. Jos aiot matkustaa Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa, Sveitsissä ja Liechtensteinissa, kotimainen liikennevakuutus on automaattisesti voimassa kaikissa näissä maissa. Tällöin sinun ei siis tarvitse hankkia erillistä vihreää korttia eli Green Cardia liikennevakuutuksen voimassaolon todentamiseksi. Tämä kuitenkin edellyttää, että autossa on suomalaiset rekisterikilvet.
Jos puolestaan suuntaat asuntoautolla EU:n ulkopuolelle, tarkista aina maakohtaisesti, tarvitsetko vihreää korttia. Esimerkiksi Venäjä kuuluu ETA-alueen ulkopuolisiin vihreän kortin maihin, joten liikennevakuutus on voimassa, mutta vihreä kortti tulee hankkia, koska vain tällä tapaa pystyt todistamaan paikallisille viranomaisille, että vakuutuksesi on voimassa.