Matkustusvinkit Road Trip -matkat

Onko asuntoautoilu tänä päivänä liian kallista?

Korkealle noussut bensan hinta on välkkynyt uutisotsikoiden kärjessä jo useiden kuukausien ajan eikä syyttä, sillä Suomesta on tänä päivänä hyvin harvinaista enää löytää alle kahden euron litrahintaa. Myös dieselin hinta on noussut ennätyskorkealle ja hipoo monilla huoltoasemilla jo bensan hintoja. Korkeat kustannukset ovat saaneet monet autoilijat vähentämään kilometrejä, mutta hintojen nousu on kasvattanut merkittävästi myös lomailevien asuntoautoilijoiden kustannuksia. Ovatko bensa ja diesel nykyään niin kalliita, että asuntoautoilu ei ole enää kannattavaa?

Kannattaako asuntoautoilu, kun polttoainekulut ovat nyt niin korkealla?

Onko asuntoautoilu tana paivana liian kallista 2 - Onko asuntoautoilu tänä päivänä liian kallista?

Polttoaineen korkeaa hintaa selittää raakaöljyn hintojen nousu. Bensaan ja dieseliin tarvittavassa öljyntuotannossa on esiintynyt suuria vaikeuksia monissa merkittävissä tuottajamaissa, kuten Angolassa ja Nigeriassa. Osittain tästä voidaan syyttää koronaa, sillä köyhimmillä alueilla öljyntuotantoa ei ole pystytty ylläpitämään samalla tasolla, jolloin myös hintoja joudutaan nostamaan.

Enää dieselillä kulkevan asuntoauton valinta seuraavaa lomaa varten ei ole itsestäänselvyys, sillä dieselin hinta on kuronut eroa umpeen. Kannattaako sitten seuraaville lomille suunnitella asuntoautoilua ollenkaan? No, vastaus tähän kysymykseen riippuu pitkälti siitä, onko matkailuauton kasvaneista kustannuksista valmis maksamaan.

Onko asuntoautoilu tana paivana liian kallista 1 - Onko asuntoautoilu tänä päivänä liian kallista?

On hyvä pitää mielessä, että vaikka autoilun kulut ovat kasvaneet huomattavasti, lomailuun tarkoitetun matkailuauton kustannuksissa tämä ero on verraten pieni. Bensan ja dieselin korkeaa hintaa onkin mahdollista kompensoida esimerkiksi kiinnittämällä enemmän huomiota omaan ajotyyliin, tekemällä lyhyempiä matkoja ja säästämällä samalla muissa kuluissa – esimerkiksi hieman edullisemman matkailuauton vuokraaminen seuraavalle lomalle voi kompensoida kasvaneet polttoainekulut täysin.

Aivan samalla tavalla kuin lentolippujen hinnat suunniteltuun lomakohteeseen saattavat nousta yhdessä yössä, myös asuntoautoilun kulut voivat muuttua. Sen sijaan, että hylkäisit ajatuksen kauan odotetusta lomamatkasta asuntoautossa kokonaan, voitte yhdessä matkaseurueen kanssa pyrkiä säästämään muissa kuluissa, jolloin matka voidaan toteuttaa suunnitellusti. Vaikka polttoaineen hinta on noussut tuntuvasti, pienellä luovuudella voit säästää helposti tämän summan ja nauttia rauhallisin mielin asuntoautoilusta!