Matkusta autolla

Viikon reissu asuntoautolla: Näin paljon se voi maksaa

Matkailuautobuumi on kasvattanut suosiotaan suomalaisten keskuudessa erityisesti korona-aikana. Myös monet ensikertalaiset ovat hurahtaneet matkailuautoiluun, mutta toisinaan kokonaishinta saattaa yllättää. Paljonko viikon asuntoautoreissusta kannattaa sitten varautua maksamaan?

Näin paljon asuntoautolla reissaaminen viikon aikana voi maksaa

Asuntoautolla aikaisemmin reissanneet tietävät varmasti, että matkailuautoilu ei ole kaikkein edullisinta hupia. Matkailuautojen vuokrakustannukset vaihtelevat suuresti eri vaihtoehtojen välillä, mutta kiireisinä kesäkuukausina viikkovuokrasta saa varautua pulittamaan yli tuhatkin euroa. Kesäkuukausien ulkopuolella hyväkuntoisen matkailuauton voi saada kuitenkin huomattavasti edullisemmin, noin 400–600 eurolla paikkakunnasta ja tarjonnasta riippuen. Jos käytössä on oma matkailuauto, vuokrakustannuksia ei luonnollisesti tarvitse ottaa huomioon.

Viikon reissu asuntoautolla 1 - Viikon reissu asuntoautolla: Näin paljon se voi maksaa

Matkailuautolle tulee hankkia muiden ajoneuvojen tapaan vähintään pakollinen liikennevakuutus, mutta monet haluavat tuoda matkailuautolla ajeluun turvaa hankkimalla hieman laajemman vakuutuksen. Vakuutuksen hinta riippuu tietysti siitä, paljonko henkilölle on kertynyt bonuksia, mutta vakuutusten hintavertailu kannattaa aina.

Pakollisten vakuutusten lisäksi matkailuautosta on luonnollisesti maksettava ajoneuvoveroa, joka saattaa keskikokoisen matkailuauton tapauksessa olla yli 700 euroa vuodessa. Tämä on usein merkittävä summa, sillä matkailuauto seisoo talvet tyhjän päällä, joten monet asuntoauton omistajat ottavat auton pois liikennekäytöstä silloin, kun sillä ei ajeta. Vuokra-auton hinnassa pakolliset vakuutukset ja ajoneuvoverot on toki huomioitu vuokran hinnassa, joten näiden hankkimisesta ei matkailuauton vuokraajan tarvitse onneksi huolehtia. Muita huomioon otettavia kuluja ovat tietysti polttoainekulut ja oman matkailuauton tapauksessa katsastukset ja vuosihuollot.

Matkailuautoilu ei suinkaan ole edullisinta ajanvietettä, mutta se myös antaa paljon. Monille kuluja huomattavasti tärkeämpää on matkailuautoilun tarjoama vapauden tunne ja mahdollisuus tutustua juuri niihin kohteisiin ja juuri niin pitkään kuin itse haluaa. Matkailuautolla on mahdollista kiertää sekä koti-Suomea että lähteä pitemmäksi ajaksi myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Omaa matkailuautoa voi myös pitemmällä aikavälillä alkaa tuunaamaan omanlaiseksi, mikä puolestaan tekee matkailuautoilun tuomasta kokemuksesta entistä ikimuistoisemman.